Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 14.05.2024 - 22:48:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Colours of Ostrava a Pestré vrstvy na ČT art

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 12.09.2013


V sobotu 14. září 2013 udělá velkou chybu každý, kdo si nenaladí ČT art, neboť ten zařazuje v rámci komponovaného večera Je nám ctí… hned několik pořadů na téma Pestrobarevná Ostrava. Začínáme ve 20:25 časosběrným dokumentem režisérky Markéty Nešlehové Moje Colours o zákulisí největšího hudebního festivalu v ČR.


Festivalovou atmosféru Colours of Ostrava si diváci připomenou hned po skončení dokumentu od 21:20 záznamem jednoho dne na jedné z festivalových scén, a to Drive Stage. Vyvrcholením večera bude ve 22:15 televizní verze inscenace Divadla Petra Bezruče Pestré vrstvy, kterou režisér Radim Filipec natočil v prostředí Dolu Hlubina. Tento ostravský nářez přichystala Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové


Moje Colours

Dokument založený na prolínání osobních příběhů lidí spojených s festivalem, který láme divácké rekordy a za dvanáct let své existence si vypěstoval obrovskou základnu fanoušků. Tato vrcholná kulturní událost inspirovala režisérku Markétu Nešlehovou k práci, která záměrně pomíjí dění na festivalových pódiích a soustřeďuje se naopak na devět příběhů devíti lidí, kteří jsou s Colours of Ostrava těsně spjati.

Markéta Nešlehová nám k tomu řekla: „Tenhle festival miluju, nevynechala jsem jediný ročník a už dlouho jsem si spřádala svou představu o dokumentu, který o něm jednou natočím. V jeho názvu je tedy vlastně zašifrováno i naplnění mé touhy rozkrýt před očima diváků zákulisí, které neznají, a přiblížit jim ty, kteří s festivalem žijí. Točit jsme začali hned po skončení předchozího ročníku až do prvního dne po skončení Colours v letošním roce 2013.“

Mezi devíti hlavními hrdiny má pochopitelně přední postavení první dáma festivalu a jeho ředitelka Zlata Holušová. Dokument je tedy hlavně o jejím přístupu k dramaturgii i o energii, se kterou vybudovala tuto jedinečnou kulturní událost. Naši dokumentaristé ji doprovázejí v soukromí, při jednáních s interprety, partnery i spoluorganizátory.

Jestliže jsou dnes Colours of Ostrava unikátní také tím, že se konají v areálu Dolní oblasti Vítkovic, nemůže pochopitelně chybět ani Jan Světlík, předseda představenstva a generální ředitel Vítkovice Machinery Group, a spolu s ním i architekt Josef Pleskot. V devítce oslovených jsou také Josef Podstata, donedávna ředitel Městského divadla v Olomouci, který je už po léta průvodcem festivalových hvězd, Daniel Krečmer, který má na starosti areál, Václav Havelka, co se stará kapelám o nástrojové aparatury, nebo třeba Lukáš Král, odborník na sociální sítě a duše projektu Colours bez bariér. Nechybí ani člen ochranky nebo prodavač langošů. Na festivalu k nim přibyla ještě také Mama Marjas, královna reggae ze Siciíle.

Před započetím festivalu oslovila Česká televize a organizátoři Colours of Ostrava návštěvníky festivalu, aby natáčeli své festivalové příběhy na mobil nebo fotoaparát a dali je k dispozici tvůrcům dokumentu. Z „mikropříběhů“, které byly vybrány, se součástí dokumentu staly dva, které jej rámují na začátku a v jeho závěru. Jejich autoři budou odměněni volnou vstupenkou na další ročník Colours of Ostrava.


Colours of Ostrava Drive stage

Hudební festival Colours of Ostrava nabídl v roce 2013 svým návštěvníkům novou platformu věnovanou skupinám a interpretům, kteří ve své tvorbě netradičním způsobem kříží různé hudební žánry. Dostala název Drive stage a televizní diváci si prostřednictvím ČT art mohou prožít jeden festivalový den na této scéně.

Režisér Roman Motyčka pro 51 minut záznamu vybral to nejlepší z vystoupení pěti kapel. Hrají: Gangstagrass z newyorského Brooklynu, rock’n’roll-punková kapela The Rocket Dogz, 17 Hippies a jejich berlínský styl, Glenn Kaiser – bluesrockově ostře řezaná hudba pastora komunity Jesus People USA v Chicagu, Agnostic Mountain Gospel Choir – country blues a old-time music zahrané tím nejsyrovějším možným způsobem.


Pestré vrstvy

ČT art před svým začátkem avizoval záznamy jedinečných divadelních inscenací. Pokud jde o sobotu 14. září, nemohl si vybrat lépe. Představení Pestré vrstvy se v Divadle Petra Bezruče v Ostravě stalo kultovní záležitostí, která má vždy spolehlivě vyprodáno. Jeho originalitu podtrhuje televizní verze natočená na Dole Hlubina a několika dalších místech v areálu Dolní oblasti Vítkovic.

„Divadelní představení Pestré vrstvy nalezlo ve své dramatizaci literární předlohy Ivana Landsmanna klíč k uchopení tohoto jedinečného románu. Tragikomickým ztvárněním se podařilo celému týmu divadla velmi intenzivně zprostředkovat divákovi jedinečnou výpověď o životě jedince v rázovitém kraji a v absurdní době,“ říká režisér televizního záznamu Radim Filipec a dodává k tomu:“ Tohle unikátní, živé a velmi komunikativní představení, které se navíc nehraje v klasickém kamenném divadle, ale v autentickém prostředí staré ostravské šachty, bylo pro mne velkou výzvou a věřím, že se bude televizním divákům líbit stejně jako těm divadelním.“

Tuto site specific verzi divadelní hry, která stojí mezi žánry televizního filmu, studiové inscenace a záznamu divadelního představení, jsme v předpremiéře představili účastníkům ostravského festivalu Dream Factory. I podle jejich reakce ji můžeme televizním divákům jenom doporučit.

Ve hře, o které v Ostravě všichni vědí, že je to „kultovka jak cyp“, hraje v hlavní roli skvělý Lukáš Melník a s ním další hvězdy souboru Divadla Petra Bezruče: Norbert Lichý, Jan Vápeník, Josef Jelínek, Tomáš Dastlík, Dušan Urban, Tereza Vilišová, Zdena Przebindová, Kateřina Krejčí, Marcela Čapková a další.


Jolanda Pilařová, tisková mluvčí TS Ostrava


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.09.2013 • Skupina Markíza s najvyššími trhovými podielmi za posledné roky
11.09.2013 • Nové díly Kriminálky Staré Město od 12. září
11.09.2013 • Kriminálka Staré Mesto: Zuzana Fialová si odnáša cenu za najlepší herecký výkon
11.09.2013 • Televízia Dajto má za sebou historicky najúspešnejší deň
10.09.2013 • Seriál Chlapi neplačú dosiahol v pondelok rekordnú sledovanosť
10.09.2013 • Máte slovo s Michaelou Jílkovou 12. 9. 2013 na téma: Horor na D1 a silnicích

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist