Bieszczady - nový dokument na ČT2
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 28.03.2013
Opustili komunistické Československo a odešli do pustiny polsko-ukrajinského pomezí. Se svými potomky tam žijí dodnes. Příběh, který bývá označován za biblický exodus, natočil scenárista a režisér Martin Benc. Jeho dokument Bieszczady přináší na obrazovky České televize Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby Patricka Diviše. Vysílá ČT2 v sobotu 30. 3. 2013 v 13:20.


„Film dokumentuje silný příběh lidí, jejichž rozhodnutí dodnes vyvolává řadu otázek,“ zamýšlí se kreativní producent Patrick Diviš. “Na jedné straně obdivujeme sílu člověka, který neváhal jít za svou vírou i za cenu uvěznění, rozdělení rodiny či odchodu do pustiny v horách. Zároveň si ale klademe otázku, zda nebyl obětí manipulace.“

Proroctví, které mluvilo o hrozícím nebezpečí, nutnosti opustit rodnou zemi a přestěhování do Polska, se objevilo v komunitě těšínských křesťanů. Uposlechlo ho na pět stovek lidí a na přelomu 60. a 70. let minulého století našli nový domov v opuštěných vesnicích v polských Beskydech, tedy Bieszczadech.

Na příběhu vlastní rodiny událost vypráví Josef Sliž, kazatel Církve bratrské v Českém Těšíně. Jeho babička uvěřila proroctví a v 63 letech odešla do pustiny v polských horách. Spolu s dalšími přistěhovalci se dobrovolně podílela na zúrodnění zarostlých polí, hlídala děti a pomáhala druhým. Svého odchodu nikdy nelitovala.

Komunita těšínských křesťanů žije v novém domově už více než 40 let. Jejich příběh nekončí, je stále živý. Je svědectvím o lidech pevné víry, která neustoupila před komunistickou mocí ani před pochybnostmi.


Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/18556/bieszczady-novy-dokument-na-ct2/